Novetats editorials: 4 editorials independents

Novetats editorials: 4 editorials independents

Novetats editorials

El setembre ens portarà un munt de novetats editorials. I també novetats en matèria d’editorials: un grapat de les que ens agraden en aquest blog, amb propostes realment interessants per a qui no sempre vol llegir el que llegeix tothom. Amb els temps que corren, posar en marxa editorials independents no sé si és un suïcidi o una heroïcitat. No: una heroïcitat. Són romàntiques, sí, però compten amb una estratègia clara i un bon coneixement del mercat. Aquests nous editors i editores ja venen amb maletes plenes d’experiència adquirida anteriorment. Tots plegats detecten buits o escassedats de determinats gèneres o temes o punts de vista al mercat. En els propers dies, els mecanismes del negoci editorial començaran a girar després de les vacances i els veurem en fires i esdeveniments del sector.

novetats editorials
Dos dels llibres de les noves editorials

Aquesta entrada, doncs, només és un primer acostament a la qüestió i, atenta al fet que hi ha més naixements recents o previstos, porto al blog quatre editorials que han començat a caminar en els últims mesos.

Spècula

Començo per Spècula per proximitat. És una editorial filla de la barcelonina Llibres del Delicte i comandada pel professor, escriptor i editor figuerenc d’adopció Jordi Casals  (apunt personal: Jordi Casals va presentar el meu llibre El contracte Wong a Figueres). La seva raó de ser: els gèneres especulatius (ciència-ficció, fantasia, terror, història alternativa, ficció sobrenatural i les seves combinacions possibles) però, ull a la dada, escrites originalment en català.  La qual cosa és absolutament destacable i indicativa de la importància d’aquests gèneres en la creació literària actual al nostre país i la importància que els dispensa el públic. Aquesta editorial ha nascut aquest estiu i ha anunciat ja els tres primers volums que publicarà: Les causes invisibles, de Jaume Valor, que es posarà a la venda a finals de setembre i al qual seguiran Mare, d’Isabel del Río i Els fils del mar, d’Inés Macpherson.

editorials independents
Logo de l’editorial Spècula

Peu de mosca

El peu de mosca (o calderó o antígraf) és un signe tipogràfic que s’ha utilitzat des de temps molt antics per a marcar els paràgrafs. És el nom que han adoptat tres editors del Baix Camp per a la seva empresa, que publicarà un total de sis llibres a l’any  «amb ganes d’apostar per la divulgació crítica», tal com especifiquen al seu web. Ja hi ha dos llibres de Peu de mosca al mercat: Da nuces pueris, primer poemari de Gabriel Ferrater, i Antologia sentimental de la Música Catalana, del compositor Joan Magrané. Anuncien els dos propers per a Sant Jordi del 2023: una antologia d’articles d’Andreu Nin i una altra de conferències d’escriptores catalanes.

editorials independents
Un peu de mosca, logo de l’editorial

Medusa

Medusa és una editorial andorrana que publica en català i en castellà. Els primers llibres que ha tret al mercat ─només consignem els escrits en català, que és la llengua de què ens ocupem i ens preocupem en aquest blog─ són Sis pamflets de por i una traducció (un recull de contes de joventut d’Antoni Munné-Jordà, i la traducció d’un relat de Jules Verne a càrrec del mateix Munné-Jordà) i Les ànimes sordes, reedició de la primera novel·la d’Albert Villaró. En entrevistes publicades recentment, els editors expliquen que volen publicar noves veus, traduccions i descatalogats. Atenció, doncs.

editorials independents
Logo de l’editorial Medusa

Aledis

Aledis és una editorial nascuda també els darrers mesos i que aposta per la creació en femení (el nom d’Aledis, que ve de l’antiguitat clàssica, s’associa a valors del feminisme com la sororitat, l’empoderament i la reivindicació), la qual cosa no significa que se circumscrigui a textos de dones. Per ara, es poden trobar ja tres llibres d’aquesta editorial: El Mediterrani català (1931-1939), de diversos autors amb edició d’Arnau González-Vilalta; El viatge de l’Escola del Mar, de Salvador Domènech i Les cares del medalló, de Tessa Julià. Al setembre hi haurà nous títols, ja que les editores s’han proposat editar uns deu llibres a l’any, en col·leccions de diversa temàtica, com la narrativa en diversos gèneres, la història, la novel·la juvenil o la romàntica.

editorials independents
Logo de l’editorial

En els propers dies, totes presentaran novetats editorials, de manera que a aquest blog se li gira feina. Les seguirem amb molta atenció.

 



Deixa un comentari

Que t'ha semblat?

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *