El teu processador de text té corrector (i tu ho saps)

El teu processador de text té corrector (i tu ho saps)

El primer processador de text que recordo haver utilitzat era Word Perfect, als primers anys 90. El meu cap a l’empresa va contractar un professor d’informàtica per hores que em va ensenyar a fer servir aquell software per escriure quatre cartes i potser fer algun full de càlcul. El que tinc a la memòria era aquell fons de pantalla verd amb els caràcters en negre (o era a l’inrevés?). No recordo pas que hi hagués corrector, en aquell processador de text. Potser sí, però probablement venia en anglès i com a molt, en castellà. Al cap d’un temps, vaig canviar de feina i al nou lloc de treball hi tenia ja un PC amb un Office instal·lat i moltes més funcionalitats.

Per què et parlo del processador de text?

Si ets escriptora o escriptor, necessites un processador de text. Crec que això ja ho tenim clar. Sigui quin sigui el processador que tens instal·lat al teu ordinador, segur, seguríssim, que compta amb un corrector. Per tant, ja que el tens, activa’l. Si tens contractada la llicència amb la companyia totpoderosa que tothom coneix, comptes amb un corrector amb diversos idiomes; si no hi ha el de català, el pots descarregar (atenció, descarregar no és pronominal) de Softcatalà o del portal web de la Generalitat de Catalunya. En tots dos portals trobaràs, també, opcions per a programaris lliures.

 

Processador de text
Recursos de correcció disponibles al portal web de la Generalitat de Catalunya

Cal activar el corrector?

I tant! Pot ser que tinguis molt bon domini de l’ortografia, no ho dubto pas. Però pensa que, quan escrius, entotsolat o entotsolada en el desenvolupament del conte, del capítol, en la transcripció d’aquell vers tan poderós, per al que menys tens el cap és per a pensar si en tal paraula hi va una e o una a; tu l’hi poses i després ja no hi penses més. Està molt bé, cal aprofitar el flux del pensament i que la inspiració t’agafi treballant fort. En aquest moment, de vegades ja no és qüestió de posar dièresis, accents, esses de plurals, etc.; és més aviat les tecles dobles que aporrines, els apòstrofs que et descuides perquè mentre dius les paraules en veu alta, les escrius igual que les dius…

Processador de text
On pots trobar el corrector al teu processador de text

 

Línies vermelles

Fiar-ho tot al corrector automàtic, tanmateix? Millor que no! El corrector, el que fa (si no l’has utilitzat mai) és senyalar-te les errades ortogràfiques damunt del text, però no les corregeix, a no ser que tu li ho indiquis, i ho has de fer de manera manual. Et posarà una línia vermella sota la paraula en qüestió; amb el botó dret del ratolí, et donarà possibilitats de correcció. Ara bé, cal parar compte amb aquestes opcions perquè, de vegades, el límit de veus que pot tenir el diccionari del corrector fa que te’n doni de falses o que no siguin adequades. És a dir, el corrector també marca com a errades mots que no  reconeix i en aquest cas pot oferir possibilitats surrealistes. En el cas de la imatge, per Malek ens dona Malet o Males com a correccions.

 

Processador de text
Faltes d’ortografia marcades pel corrector del processador de text

 

Quina feinada!

O sigui, no n’hi ha prou d’escriure el llibre, que a sobre l’has de corregir. Bé, com en altres aspectes de la vida, en el text cal ser polit. Imagina’t que envies el teu conte, novel·la, poemari, assaig, etc. a un concurs. I no n’has revisat l’ortografia. I no ets precisament una Carme Junyent. T’ho puc dir perquè he fet de jurat en alguns concursos: una falta de tant en tant, s’entén, però fa molt mal d’ulls un text sembrat d’errades. Fins al punt que alguns concursos literaris adverteixen que les defiències ortogràfiques poden ser motiu de desqualificació. O, si et presentes a una editorial perquè et publiquin un llibre, és probable que et descartin a la segona pàgina, si el teu text no és prou polit quant a la correcció.

 

Portaré el text a un corrector

Ben fet, si no creus que el teu text pugui passar la prova del cotó. I al gremi sempre li va bé tenir feina. De tota manera, pensa que les tasques que emprendrà la persona que corregeix el text són moltes: et revisa l’ortografia, la puntuació, i si et cal, et farà suggeriments quant a barbarismes, calcs d’altres idiomes i les consideracions que cregui necessàries. Encara que la correctora o corrector tingui unes tarifes establertes, et farà un pressupost que serà més alt com més intensa sigui la correcció. Per tant, i també per orgull propi, paga la pena aquesta feina extra de detecció d’errors.

 

La puntuació també compta?

Si un text no està ben puntuat:

  • parla malament de tu com a escriptor/a i, per tant,
  • pot fer que et descartin en una selecció
  • i, segurament, algunes parts no s’entendran prou bé.

I, de corrector per a la puntuació, el processador de text no en té. Però, d’això, en parlarem en un altre moment.

 

Necessites ajuda amb la correcció del teu manuscrit? Parlem-ne.

 

 

 

 

 



Deixa un comentari

Que t'ha semblat?

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *