FIGUERES CAPITAL DE QUÈ? (II)

Realment, el tema de Figueres CCC 09 dóna per a molt. Avui hem llegit el newsletter n.66 de l’Organització de la Capital de la Cultura Catalana (podeu llegir-lo i descarregar-vos-el a www.ccc.cat) que recull l’acte de cessió de la capitalitat a favor de Badalona per a l’any 2010. En aquest butlletí també s’hi ha ressenyat una mena d’entrevista que ha fet la Revista de Badalona a les sis primeres ciutats que han ostentat la capitalitat i que es concreta en tres preguntes:
1- Què us ha deixat la CCC?
2- Esteu satisfets d’haver estat CCC?
3- Què recomanaríeu a Badalona 2010?
No detallarem el que contesten les cinc predecessores de la nostra vila; si aneu a la web, ho podreu llegir de primera mà. Ara bé, les seves respostes van en la línia de destacar la col·laboració i la complicitat AMB LA CIUTADANIA I LES ENTITATS (seria bo poder parlar amb banyolins, esparguerins, ampostins, lleidatans i perpinyanencs, i constatar si hi estan d’acord). Figueres respon les tres preguntes amb vaguetats, amb aquest tipus de frases modernes i políticament correctes que ocupen molt d’espai escrit però que no expressen res, com ara sacsejar dinàmiques (el terme dinàmica apareix tres vegades en aquesta minientrevista, ens permetem de suggerir a qui l’hagi contestada l’ús de manera de fer, conjunt de forces, ritme i fins i tot, depenent del context, idiosincràsia) , crear iniciatives, acoblar-se al tempo de la ciutat i d’altres. 
Aquest tipus de tòpics buits creen confusió i no ajuden gens a difondre el missatge. 
Parlant d’expressions trivials, cada cop que té lloc algun esdeveniment de difusió àmplia, Figueres i l’Empordà es converteixen en el festival dels tòpics. El primer que hi apareix és l’acció  de la Tramuntana com a modeladora del caràcter empordanès. Així, amb majúscula inicial, com si fos un personatge. En podem estar contents o no, de tenir aquest vent com a visitant; té els seus avantatges (qui té el cabell arrissat en diu bé i s’eixuga la roba, si l’ordenança nova la deixa estendre) però també molts inconvenients. Ara, d’aquí al cofoisme, com si fos el vent que tria el nostre paisatge per a fer-nos arrauxats… El vent, amigues i amics, ÉS UN FENOMEN METEOROLÒGIC i punt. A l’Empordà hi bufa la tramuntana, a Lapònia hi ha neu, a Galícia hi plou a cor què vols. I ja està! I per cert, la tramuntana bufa a molts més llocs. A part que això d’arrauxats, ja ens agradaria conèixer algun figuerenc arrauxat (si pot ser, viu, si us plau). Tret d’una lleva de joves que pugen i que protesten en favor dels seus drets,  es pot dir que a Figueres hi regna l’apatia, cultural i en tots els àmbits -tret del comercial, sempre parlant del centre de la vila, evidenment.
Si les boges ens expressem en aquests termes, que ningú es pensi que és per odi a la nostra ciutat. Tot el contrari: ens l’estimem de tot cor i ens agradaria veure-la evolucionar. Però no creixerà dreta si es continua mirant tant el melic.
En continuarem parlant.


Deixa un comentari

Que t'ha semblat?

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *