COWORKING (COMPARTIR OFICINA)

Ser jove emprenedor no és fàcil; ho deia molt clar l’altre dia l’article de Carlos Morcillo a La ciutat dels brivalls. Nosaltres diríem que ser emprenedor, a seques, tinguis l’edat que tinguis, tampoc. I si, a sobre enxampes un temps com aquest que ens ha tocat de viure, amb una crisi que sembla que va per llarg, encara menys. Amb tot, esdevenir el teu propi cap és l’única perspectiva de feina que es planteja a algunes persones: amb una bona idea i un ordinador connectat a Internet, es pot esdevenir treballador freelance amb relativa facilitat. Aquí comença l’aventura. Suposem que algú en aquesta situació, amb la idea i l’ordinador, decideix crear una pàgina web on pugui exposar la seva proposta. Una web representa, d’entrada, una inversió considerable malgrat que, en el món del disseny web, els preus i les possibilitats són molt diversos. Després hi ha el tema dels autònoms. Finalment, només cal engegar l’ordinador i posar-se a treballar. Amb aquestes condicions, es pot treballar des de casa. Al menjador o potser fins i tot condicionant una habitació del domicili. Ets escriptora, arquitecte, dissenyador gràfic, publicista, periodista, traductora, comptable… La teva feina necessita concentració. Et lleves a les nou, perquè ahir vas veure una pel·li que va acabar tard. Esmorzes i et poses a treballar. Truquen: una empresa que et vol canviar el mòbil. Et tornes a posar a la feina. Piquen a la porta: la veïna que t’informa de la propera reunió de la comunitat. Tornem-hi. La rentadora que ha engegat la teva parella s’ha aturat. La buides i l’estens. Recomences, has de recapitular el poc que has pogut entre interrupció i interrupció. L’ordinador et diu que són les dotze: has de fer el dinar. T’hi tornes a posar cap a les tres, a veure si, almenys, la tarda et cundeix. Però la teva parella s’acomiada mitja hora més tard i et demana que vagis a comprar un xic de verdura i el pa, que avui plegarà tard. Decideixes que hi aniràs de seguida, per no haver-hi de pensar més i tenir la resta de la tarda per a tu. Quan tornes a casa, són cap a les sis i, si tens fills, t’arriben de l’escola o els has d’anar a buscar… i la tarda se’n va en orris.
Un altre cas és que visquis en soledat. Pots treballar a casa; a part de les trucades-brossa, no et molestarà ningú. En aquest cas, et pot passar que treballis en pijama durant cinc o sis dies i, si tens la sort de rebre encàrrecs, potser durant dotze hores diàries. El diumenge t’adonaràs que, si no tens un periquito, no has parlat amb ningú i això et pot causar una depressió.
En un cas i en l’altre, aquesta situació no es pot perllongar. Això no és vida ni es manera de treballar. A part, un client et demana una reunió i t’hi has de trobar en un bar. Poc seriós. Decideixes que has de llogar un despatx. Comences a mirar preus de locals i despatxos, fas quatre números i penses que, ara per ara, ni somiant: entre la fiança, el lloguer en curs, les altes d’aigua i de llum, els permisos (si és un local obert al públic), l’assegurança i el mobiliari, o demanes un crèdit que no et concediran, perquè ets autònom/a, o et toca la loteria. I et quedes sense local. 
Però, bona notícia, hi ha una alternativa. Potser coneixes algú que té un local i a qui li aniria molt bé compartir despeses. Un dia quedeu per fer un cafè i us ho parleu i us mireu com ho podeu muntar. No és una mala solució, però encara depassa les teves possibilitats econòmiques. Proposes buscar una o dues persones més en la mateixa situació; entre quatre, les despeses es minimitzen. Poseu fil a l’agulla: un parell de taules, un armari i una tauleta per al cafè, i a treballar. Enhorabona: disposes d’un local durant unes hores al dia, tens la tranquil·litat que cal per treballar amb concentració i, quan fas l’aturada del cafè, pots parlar amb els companys i intercanviar idees.  No estàs aïllat/aïllada, surts cada dia de casa, et vesteixes i t’arregles i pots concentrar-te en la feina les hores que toca. I per una quota assequible que comprèn tots els serveis que et calen per a la teva activitat. Acabes de descobrir el coworking.
Aquest sistema de treball no es dóna només en les grans urbs. A Figueres mateix, si ets un jove emprenedor/emprenedora (o encara que no siguis tan jove) també tens aquesta possibilitat. Les Boges te la posem a l’abast.
Al local de Pere III-16 disposem d’espai perquè puguis venir a fer la teva feina: posem a la teva disposició taula, cadira, connexió a Internet, sala de reunions i una zona de menjador amb microones, nevera i cafetera. Només et cal portar el teu ordinador i començar a treballar.
Coworking Setze C/ Pere III, 16  17600 Figueres   Tel. 972509711   e-mail: somtres.segfel@gmail.com


Deixa un comentari

Que t'ha semblat?

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *